Boekhouding

Nadat u zich heeft aangemeld bij de KvK en de vergunningen heeft geregeld kunt u zich richten op de administratie. U zult ongetwijfeld veel administratiewerk krijgen als u een onderneming begint. Bovendien ben je verplicht om ieder jaar een geordend administratie en een correcte belastingaangifte te doen. U kunt dan kiezen: De boekhouding zelf doen of laten doen?

Eisen

Als u de boekhouding zelf wilt doen moet u letten op de eisen die de belastingdienst stelt. Jouw bedrijfsadministratie moet voldoen aan deze eisen van de belastingdienst. Het is verplicht om de urenregistratie bij te houden, de facturen, de bankafschriften, reiskosten en alle overige bonnen.

Naast de verplichtingen is het voor uzelf ook erg handig om uw administratie op orde te hebben.

Zelf doen

Het bijhouden van de administratie kun je gewoon zelf doen, afhankelijk van jouw bedrijfssituatie, financiële kennis en bereidheid om je hierin te verdiepen. Het is dus verstandig om het een en ander over administratie te weten, maar dit is goed te leren als u bereid bent om hierin te verdiepen. Bovendien bent u als kleine onderneming vaak niet verplicht om de administratie ui te besteden aan een boekhouder.

Als u veel im- en export heeft en veel opdrachtgevers en -nemers is uw administratie complexer dan wanneer u slechts enkele opdrachtnemers heeft. Wanneer het eerste het geval is kunt u beter een expert regelen en uw administratie dus laten bijhouden door een ander.

Laten doen 

De administratie bijhouden kan u veel tijd kosten. Door een expert het te laten doen zal het u simpelweg minder tijd kosten. Deze tijd kunt u nuttig besteden aan het runnen van uw (nieuwe) onderneming. Bovendien hoeft u zich dan niet te verdiepen in de financiële wereld. Ook dit zal u veel geld besparen.

U kunt er dan voor kiezen om helemaal niet te bemoeien met de administratie en dus alleen het nodige te overhandigen aan de expert. U hoeft dan zelf niets te doen, maar dit zal u wel meer geld kosten omdat de expert gewoon langer bezig is met uw administratie. Als u hier geld op wilt besparen kunt u ervoor kiezen om uw administratie geordend aan te leveren. Ten slotte wordt al uw administratie gecontroleerd. U kunt er dus geen naheffingen of boetes van de belastingdienst krijgen.

Tegenover de vele voordelen staat een nadeel: U moet er geld aan besteden.

De keuze om het zelf te doen of te laten doen wordt aan u over gelaten.

 

Lees ook meer over de vergunningen, de registratie bij KvK en NVWA.