Horeca vergunningen

Na het schrijven van een ondernemingsplan gaat u opzoek naar een geschikte locatie voor uw onderneming. Als u deze heeft gevonden moet u nog een aantal zaken door lopen om daad werkelijk te kunnen starten, namelijk de vergunningen. Als horeca onderneming heeft u een aantal vergunningen nodig om te kunnen starten.

Locatie gevonden?

Als u eindelijk de juiste locatie heeft gevonden voor u onderneming is het verstandig om nog even te wachten met het ondertekenen van de huurcontracten.

Exploratievergunning 

In een aantal gemeenten heeft u als horeca-ondernemer een exploratievergunning nodig. In de exploratievergunning staan voorwaarden die te maken hebben met het openbare orde, veiligheid en de omgeving van uw onderneming. De voorwaarden hiervan zijn bij elke gemeente verschillende.

Drank- en horecavergunning

Als u een alcohol wilt schenken moet u een drank- en horecavergunning van de gemeente krijgen. De pand van uw onderneming moet dan aan een aantal inrichting eisen voldoen. Deze eisen verschillen per gemeente. Als u alleen alcoholvrije drank wilt schenken heeft u in sommige gemeenten alsnog een horeca-verlof nodig.

Terrasvergunning

Wilt u een terras hebben? Dan kunt u die niet zomaar plaatsen. U heeft hiervoor een vergunning nodig. Ook als deze op u deze op uw eigen terrein wilt plaatsen heeft u een vergunning nodig. Dit heeft te maken met de openbare orde. De terrasvergunning kunt u aanvragen bij de plaatselijke gemeente. In sommige gevallen heeft u deze vergunning niet nodig, omdat het al onder de exploratie- of omgevingsvergunning valt.

Sommige gemeenten kennen een terrasseizoen. U kunt dan een vergunning krijgen voor de duur van het seizoen. U kunt dan alleen tijdens die seizoen een terras plaatsen. Als de gemeente geen seizoensvergunning hanteert, kunt u gewoon het gehele jaar een terras plaatsen.

omgevingsvergunning

Als u voor uw onderneming wilt gaan bouwen, verbouwen of slopen heeft u een omgevingsvergunning nodig. Ook als u reclame wilt maken voor uw bedrijfspand of andere gebieden op het gebied van verbouwen, wonen, monumenten, natuur moet een melding doen bij de gemeente. In sommige gevallen heeft u geen vergunning nodig, maar moet u alsnog een melding doen bij de plaatselijke gemeente.

Als u alle vergunningen heeft geregeld kunt u pas echt beginnen met ondernemen: inschrijven bij de KvK en de NVWA en de boekhouding regelen.