Kamer van koophandel (KvK)

Als onderneming bent u verplicht om in te schrijven bij de KvK. Maar wat moet u allemaal doen en waarom?

Wat is KvK?

De Kamer van Koophandel (KvK) registreert alle bedrijven. De voornaamste taak van de KvK is het controleren van de wettelijke handelsregister. Zonder bewijs van inschrijving bij de kamer van koophandel kunt u geen juridische handelingen verrichten. Dit zijn handelingen zoals het kopen en verkopen van onroerend goed in uw onderneming. Kortom kunt u zonder zich in te schrijven bij de kamer van koophandel geen onderneming starten.

Wie moet zich inschrijven?

als u een onderneming start moet u zich inschrijven. Als onderneming voldoet u dan aan de drie criteria: u levert goeden/diensten, u vraag hier een vergoeding voor en u neemt deel aan het economisch verkeer.

Afspraak maken

Als u zich wilt inschrijven bij de Kamer van Koophandel moet u een afspraak maken. Deze afspraak kunt u online maken op de website van KvK. Deze afspraak kunt u één week voor de start of één week na de start van uw onderneming maken. U kunt dan een afspraak in plannen om een aantal zaken langs te gaan. Dit doet u samen met een medewerker bij een kantoor van KvK. Veel kunt u al online op de website of door uw notaris regelen. Tijdens de afspraak wordt uw inschrijving definitief gemaakt. Vooraf dient u dan een inschrijfformulier in te vullen.

Het is verstandig om uw afspraak tijdig in te plannen om het inschrijven definitief te maken. Houdt er dan rekening mee dat een afspraak niet altijd binnen een week ingepland kan worden.

KvK-Nummers

Als de inschrijving eenmal definitief is krijgt u een KvK-nummer en een btw-nummer. Als u een rechtspersoon bent krijgt u ook nog een RSIN nummer. Deze nummers worden gebruikt om gegevens te wisselen met andere organisaties, onder andere de belastingdienst.

 

Ook moet u inschrijven bij de NVWA en de boekhouding en vergunningen regelen.