Aansprakelijkheid

Lees ook over de andere verzekeringen: de opstalverzekering, het verzekeren van de bedrijfsvoertuig, de rechtsbijstandsverzekering, werknemersverzekering en het verzekeren van uw bedrijfsvermogen.

Als ondernemer loopt u veel risico’s waarbij u aansprakelijk gesteld kan worden.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Als u een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren heeft afgesloten geldt deze niet op het werk. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) is een verzekering voor de schades die ontstaan tijdens het werken. U verzekerd u zelf en al uw werknemers met deze verzekering. De premie van de AVB is afhankelijk van de werkzaamheden, het jaaromzet en het aantal medewerkers die u mee wilt verzekeren.

Online kan je de verzekeringen met elkaar vergelijken om een goedkope aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Wat wordt er verzekerd?

De verzekering biedt bijvoorbeeld dekking aan schades aan eigendommen van uw klanten, bijvoorbeeld dieren en spullen. Ook ‘schades’ aan andere personen worden verzekerd. Hiermee wordt er letselschade bedoeld. Bijvoorbeeld: Een klant komt binnen en glijdt uit door de gladde vloer, omdat er net gedweild is. Hierbij breekt ze haar arm. U kunt dan beroep doen op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Verplicht?

Deze verzekering is niet verplicht voor ondernemers volgens de wet. Toch wordt de ondernemer vaak wel verplicht om deze af te sluiten, door bijvoorbeeld de brancheorganisatie of de opdrachtgever.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzekerd u op risico’s voor fouten die gemaakt worden door u of uw medewerkers. Een medewerker kan aansprakelijk gesteld worden voor iets wat hij gedaan heeft. Wanneer deze fout schade oploopt bij derden kunt u als ondernemer beroep doen op de beroepsaansprakelijkheidsverzekering .

Wat wordt er verzekerd? 

Met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd voor schades die ontstaan bij beroepsfouten. Dit kan gebeuren door u zelf of door een van uw medewerkers. Als horeca ondernemer kunt u bijvoorbeeld aansprakelijk gesteld worden voor een voedselvergiftiging van een klant. U kunt dan beroep doen op de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Wat wordt er niet verzekerd?

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Het is dus geen vervanging. Alle schades aan personen of zaken is dus niet verzekerd met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Verplicht?

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is in sommige gevallen verplicht. Voor bijvoorbeeld  financieel adviseurs staat dit in de wet vast gesteld. Als horeca ondernemer bent u hier meestal niet voor verplicht.

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering? Dat hangt af van uw bedrijf, locatie en meer factoren!