Horeca starten

Als u een horeca wilt starten moet u veel zaken regelen.

Vergunningen

Na het schrijven van een ondernemingsplan gaat u opzoek naar een geschikte locatie voor uw onderneming. Als u deze heeft gevonden moet u nog een aantal zaken door lopen om daad werkelijk te kunnen starten, namelijk de vergunningen. Als horeca onderneming heeft u een aantal vergunningen nodig om te kunnen starten.

Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel (KvK) registreert alle bedrijven. De voornaamste taak van de KvK is het controleren van de wettelijke handelsregister. Zonder bewijs van inschrijving bij de kamer van koophandel kunt u geen juridische handelingen verrichten. Dit zijn handelingen zoals het kopen en verkopen van onroerend goed in uw onderneming. Kortom kunt u zonder zich in te schrijven bij de kamer van koophandel geen onderneming starten.

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) valt onder het Ministerie van Economische zaken. Zij houden zich bijvoorbeeld bezig met controle op bijzondere eet- en drinkwaren, Europese en nationale subsidieregelingen en de naleving van tabak regels. Bovendien houden zij zich bezig met voedselveiligheid in horeca, retail en instellingen en de veiligheid van consumentenproducten. Ten slotte houden zij zich bezig met de import en export. de NVWA is dus een belangrijk orgaan is het starten van een horeca onderneming.

Boekhouding

Nadat u zich heeft aangemeld bij de KvK en de vergunningen heeft geregeld kunt u zich richten op de administratie. U zult ongetwijfeld veel administratiewerk krijgen als u een onderneming begint. Bovendien ben je verplicht om ieder jaar een geordend administratie en een correcte belastingaangifte te doen. U kunt dan kiezen: De boekhouding zelf doen of laten doen?